Много хора си мислят, че е невъзможно да имат алергия към домашен прах или акари. В крайна сметка праховите акари са миниатюрни насекоми, които не могат да се видят с просто око. Но това, че са невидими за нас не означава, че не съществуват и не са отговорни за причиняването на астма и алергии на много хора по света. 

Ако и Вие имате необясними симптоми като кихане, хрема, зачервени очи, може би е време да огледата дома си. Праховите акари обитават места като възглавници, матраци, пердета, мека мебел, плюшени играчки, спално бельо и повърхности, покрити с прах. Влажните и топли помещения с температура над 25 градуса са идеални за тяхното развитие. 

А знаете ли, че правилното почистване на помещенията ще подобрят значително не само качеството на въздуха, но и симптомите свързани с алергиите? 

Ако не знаете от къде да започнете, за да почистите дома си, не се притеснявайте!  В тази статия ние от Probioaction ще Ви споделим как да почистите дома си и да се защитите от дразнителите.

Праховите акари

Какво представлява праховата алергия? 

Праховите акари съжителстват с хората от векове. Те са разпространени навсякъде по света с изключение на Антарктида, защото там няма благоприятни условия за тяхното развитие и размножаване. Предпочитат топли, влажни, прашни и тъмни места, където има достатъчно храна и могат да се размножават активно. 

Грешно е схващането, че праховите акари не са паразити, защото не хапят, жилят и не си взаимодействат с телата на хората. Всъщност те са микроскопични насекоми, които под микроскоп изглеждат като кръстоска между паяк и рак. 

Хранят се с мъртвите кожни клетки, които хората и животните отделят. Например един възрастен човек отделя на ден около 1,5 g мъртви кожни клетки. Това е напълно достатъчно, за да изхрани 1 милион акари. 

Праховите акари са сравнително безобидни, но отделяните от тях „екскременти” съдържат протеин – DerP1, който е често срещан алерген за много хора. 

Алергенът е вид антиген, който предизвиква агресивен имунен отговор, при който имунната система започва да се бори със „заплахата”, която иначе би била безвредна за тялото. А антиген е всяко вещество, което кара имунната система да произвежда антитела срещу него. В случая с акарите, имунната система на някои хора реагира на протеина, който те отделят. Това е причината за появата на различни симптоми. 

Понякога е трудно да се разграничи дали някой страда от обща алергия към прах или такава, която е свързана с акарите. Но наличието на прах в дома Ви, обикновено е причината за появята на симптомите, свързани с алергията. 

Какви са симптомите на праховата алергия? 

Праховите акари са свързвани с много дерматологични и респираторни симптоми като появата на екземи и астма. Но няма категорично доказателство, че те причиняват симптомите, които ги отключват. Например – астмата може да бъде предизвикана от различни алергени като мухъл, пера, козина от животни и други. 

Често срещаните симптоми за алергия към прахови акари включват: кашлица, сърбяща кожа, сърбеж в носа, устата или гърлото, зачервени очи, запушен нос, хрема, кихане.

Ако имате астма, която е предизвикана от праховите акари, можете да изпитате: стягане или болка в гърдите, затруднено дишане, трудно заспиване поради задух, кашлица или хрипове. 

Разбира се, това са само най-често срещаните симптоми. При наличието на такива, ние Ви препоръчваме да се консултирате с лекар алерголог. 

Симптомите на праховата алергия

Какво е решението? 

Невъзможно е да премахнете напълно праховите акари. Те са навсякъде около нас и ще ги има, независимо от температурата и влажността във Вашия дом. Може единствено да ограничите тяхната популация. Решението е просто – трябва да поддържате чистота и редовно да почиствате всички повърхности.

Следете нашия блог, защото в следващата статия ще продължим темата и ще Ви помогнем да почистите правилно дома си, за да създадете чиста и здравословна среда на живот.