Лятото е в разгара си, но с него се завръща и един до болка познат проблем – алергиите! Доказано е, че през топлите месеци във въздуха циркулират спори от плесени и полени, което влошава сезонните алергии. Тези малки частици могат да причинят дискомфорт на много хора не само навън, но и в техния дом!

Търсите как да се предпазите? В тази статия ще разгледаме най-честите причини за алергиите през лятото и ще Ви споделим съветите на специалистите.

Какви са причините за алергиите през лятото?

Когато въздухът е топъл и влажен, могат да се отключат различни алергии, които имате – към домашен прах и акари. В резултат на това, симптомите могат да бъдат от незначителни до неконтролируеми и изискващи медицинска помощ.

Растенията.

Може би обичате да се наслаждавате на красотата на природата – зеленината и цветята. Много растения се опрашват въз основа на топлината. Тя насърчава техния растеж, поради което може да имате различни сезонни алергии, причинени от различни храсти, дървета и цветя.

Има много треви, които са склонни да се опрашват в жегата, особено в топли райони. За съжаление, заради глобалното затопляне, климатът на България започна да се променя и все повече да напомня за тропичните региони.

Затова алергиите към трева зачестиха в страната. Като добавим към това и постоянното косене на тревните площи, техният прашец лесно навлиза във въздуха, който дишаме.

Насекоми.

Летните горещини няма да са същите без насекоми като комари, мухи, пчели и хлебарки. Интересен факт е, че повече хора имат алергия към хлебарки, отколкото към комари.

През лятото, тези „гадинки” стават по-смели и се размножават повече. Изпражненията и слюнката, която отделят могат да отключат различни алергии. Затова е важно да поддържате жилището си чисто и да не оставате храна навън.

Мухълът.

Ако има алерген, който харесва повече водата и влагата от насекомите, това е плесента. Мухълът се крие не само по стените Ви, а и разпространява спорите си по въздуха. Влажността играе голяма роля, защото тя спомага развитието му. Така, ако създадете подходяща влажна среда, можете да имате не само проблем с него, а и с прахови акари.

Тази алергия, наред с тази към домашния прах и акарите, са едни от най-разпространените. Проблемът при тях е, че трудно се разпознават, защото симптомите им са множество и можете да се заблудите с други заболявания като настинка, сезонен грип и други.

Прахови акари.

Ако не чистите редовно, алергените на закрито също могат да представляват проблем за Вас през лятото. Прахът е навсякъде около нас. Той се разнася във въздуха и през топлите месеци, отворените прозорци допълнително допринасят за разпространението му.

Приблизително 70% от домовете в България имат плесен по стените, докато 100% имат прахови частици и акари. Това означава, че е важно да обърнете внимание на качеството на въздуха на заобикалящата Ви среда.

Това са само част от най-срещаните алергени през лятото. Следете нашия блог, защото в следващата част ще Ви споделим как да намалите симптомите и да се избавите от летните алергии.